Чорапи – няколко забавни и интересни факта

факти за чорапи

Чудили ли ли сте се някога от кога датират първите чорапи? Или пък защо всъщност носим такива? В тази статия ще ви предоставим няколко забавни и интересни факта за тази неизменна част от нашето обекло.

Поява на първите чорапи

Първият оцелял чифт чорапи датира между 250 и 420г. Откритието е направено в руините на гръцка колония по поречието на река Нил в Египет . Били са изплетени от тъкана вълна. Има сведения, че най-ранните чорапи са били направени от животински кожи и са били завързани около глезените. По-късно римляните използвали тъкани кожи и платове за производство на чорапи. С развитието на технологиите се появяват все повече нови и атрактивни модели.

Макар за нас да е новост в модните среди, вероятно в миналото едни от първите плетени чорапи са били с разделени пръсти. Сведенията сочат, че те са били предназначени именно да се носят със сандали.

Чорапите в историята

Зад революционното откритие на машииното плетене седи една любовна история. Уилям Лий бил духовник, чиято жена била плетачка. Той искал да улесни ежедневието, за да работи тя по-малко По онова време изработката на един чифт отнемала много време и тежък физически труд. Така през 16 век Лий изобретява първата машина за плетене на чорапи, която правела производството им осем пъти по-бързо. Принципът на неговата машина е запазен и се използва и до днес.

Столица на чорапите

Вярвате или не, в света има място наречено “столица на чорапите”. Област Датанг в Китай е мястото, което произвежда най-много чифтове в световен мащаб. Града е производител на чорапи, които са 40% от всички произведени всяка година. Това го е накарало да стане известен като “Столица на чорапите”. Изчислено е че за една година в Датанг се изработват толкова много, че могат да се доставят по два чифта на всеки човек по света.

Ние от EverSocks сме производители с фабрика за чорапи на територията на нашата страна, което прави всички наши артикули изцяло български. Нашите основни приоритети са доволните клиенти, за това следваме световни стандарти за качество и използваме най-добрите материали за изработка. Какъвто и да е вашият стил при нас ще намерите огромно разнообразие от актуални модели. Все пак, никой никога няма прекалено много чорапи!