Мъжки чорапи – от привилегия до масово производство

мъжки чорапи

В миналото мъжки чорапи са притежавали само и единствено членове на армията, владетели и високопоставени лица. В тази статия ще разберете как се появяват първите мъжки чорапи и в кой момент от историята започва тяхното масово производство.

Мъжки чорапи в Древен Египет

Първите открити чорапи датират от около 250 г. пр. н. е. , но историческите факти сочат че са съществували и много по отдавна. Били изработени от животинска кожа и косми на животни и имали изключително интересен вид. Колкото и странно да звучи жителите на Древен Египет носели чорапите си със сандали. Нещо което в днешно време модните критици категорично отказват да приемат. Тогава да имаш и един чифт в гардероба си било знак, че си много високопоставена личност, едва 5% от населението притежавали тази част от облеклото.

Мъжки чорапи през Средновековието

През Средновековието носенето на мъжки чорапи се превръща в нещо малко по-масово, но те остават и символ на големи финансови възможности. Това било така, защото производство на чорапи , тогава било един неусъвършенстван, изключително бавен и труден процес. Твърди се че изработка на само един чифт са били нужни няколко седмици, или дори месец според уменията на плетача. Този период продължава до 1589г. когато свещеникът Уилям Лий създава първата машина за плетене на чорапи, за да улесни ежедневието на жена си. Тя била плетачка и толкова заета, че трудно намирала време за съпруга си. Малко по-късно в средата на 19 век неговият плетачен стан е усъвършенстван и започва революция в производството. Така чорапите стават достъпни за всички и разнообразието от модели се увеличава драстично.

Днес навсякъде по света може да откриете модели на достъпни цени. Ние от EverSocks, обаче ви предлагаме български чорапи произведени от нас, които са еталон за качество на пазара. За нас като производител на чорапи създаването на перфектният чифт е процес усъвършенстван до най-малкият детайл. Като започнем от материалите, които закупуваме от проверени доставчици. Всеки от тях притежава най – високият сертификат в света за качество на текстилни изделия ОЕКО – ТЕХ. Създаването на дизайна е поверено на нашите дизайнери, които творят мотиви съобразени с най – актуалните модни тенденции. А изплитането е процес, който се извършва от нашите служители, които влагат много любов и старание в работата си. Доверете ни се и подарете истинско блаженство на ходилата си!